Pages

 

Friday, July 2, 2010

Kenapa wanita sering dikecewakan ?

0 comments

Berikut adalah beberapa jawapan yang diberikan oleh beberapa orang pembaca , nama mereka di samarkan , jawapan tidak diedit sedikitpun.. analisis sebenar akan dibuat kemudian.

Respon Pembaca :

"Maybe pasangan mereka terlalu mengongkong.....demanding and yet mereka bebas buat apa saja, sedangkan kita terjerut hati...nak buat itu tak buleh, ini tak buleh.....still we do loves them so much!!! itu yang hairan tetapi ajaib! itu yg selalu memendam dan kemudian terceruk diam-diam kecewa". [ cik mot,kuantan ]


"Lu ni citer kesah benar ke atau general statement nih?? kekekeke. Mungkin ada kebenarannya apa yang disebutkan oleh cik mot kita. Tak dinafikan ada lelaki yang sebegitu sehingga membuatkan wanita kecewa. Saya juga tidak terkecuali. Contohnya bila pasangan saya nak beli kasut baru sedangkan minggu lepas dia baru beli kasut, terus saya mengherdiknya dan mengatakan 'ko ingat aku cop duit ke??' Ini sekaligus akan mengecewakannya...heheheh"

"Bila pasangan saya makan macam tak hingat donia selama beberapa hari, mula lah saya akan mengongkongnya. Kata saya kepadanya 'No more nasik you bitch!!' Ini sekaligus akan mengecewakannya. Lebih-lebih lagi saya bebas makan seperti raja. Makan tiga periuk pon body maintain jek camni. Mulalah dia merasa dunia ini tidak adil dan lebih kecewa....hehehe. Namun disebalik tabeat saya yang suka mengecewakan pompuan, itu semua adalah untuk kebaikkannya. Dan semestinya juga untuk kepentingan saya dan kepuasan saya.....muahahahahahahahahah" [ abg mie,jelebu ]

"Ada juga Awek yg suka mengongkong, si bf tak leh buat ini itu dan sebagainya.
Dulu awek aku pun cam ni... Mula-mula sabau le... syg punya pasal... lagi pun awek cun...."
"Lelame naik fedup aku ni.... Macam le tak de awek lain dlm dunia... So I belah la... Putus...."
"Lesson to be learn : Tak kira lelaki or perempuan, sama je. Cari la pasangan yang sesuai dan bertolak ansor." [ abg mail,ampang ]

"don know others.. but adeq selalu kecewa bila x dapat ape yg adeq mahukan.. pastu terlalu sensitif lak tuh.. asyik2 merajuk jer.. last2 kena tinggal.. kecewa lah... but i admit.. its my fault.. wakaka.." [ adeq,kinrara ]

"Hmm.... actually byk faktor yg bleyh menyebabkan ini terjadi.... bukan saje kecewa dr sbb percintaan, tapi juga kasih-syg, kemanjaan, kewangan, tanggungjawab, protection, harapan & banyak lagi...kalau nk dikupas... sehari semalam pun x abis....so, to pendekkan cerita, usually it happens both ways..sumtimes lelaki x sengaja mengecewakan pasangannyer..adej uga yg sengaja utk alasan sendiri..tetapi jika kaum perempuan xnak dikecewakan, jauhkan diri dr lelaki...sbb amat sukar utk mengelak d dikecewakan bile dh bercinta, berkasih-syg maupun setelah berkahwin. Tidakkah perasaan kecewa itu satu perkara yg amat penting dlm hidup untuk berjalan selangkah lagi? hmm....seperti ada dok habaq, x bg beli kasut pun bleyh kecewakan pasangan...kenapa? kerana kehendak x dpt dituruti..jadi, kesimpulannye, x semua bende tu perfect..hanye bleyh mencube utk perfectkannyer..at least, bleyh bg pengajaran utk harungi kehidupan further...."

"Other than dat is sifat lelaki yg sengaja mengecewakan pompuan..but itu usually kerana ada sebab mereka sendiri. Pompuan pun ader wat bende yg sama pd lelaki..cume kerana daya ketahanan lelaki yg tinggi tidak mengexplotasikan taraf pemikiran mereka..walhal pompuan pulak kadang2, x dpt kasut pun rasa kecewa yg amat sgt sampai membalas ngan tidak bercakap, tidak memberi nafkah batin & sebagainyer...tapi yg lelaki ni lak, demi ego yg tinggi, kluar & wat x hirau sambil menghirup kedinginan angin 'luar' lagik....huhuhu..lagi la si pompuan ni kecewa kerana cam xder kesan jer.... "

"so utk kesinambungan dlm relationship..masing2 kene redha kelemahan masing2, cube berinteraksi dgn lebih matured, bertolak ansur dan cube memahami kehendak pasangan..... mungkin segala kekecewaan kpd yg pompuan, maupun lelaki xkan terjadi atas apa2 sebab sekalipun..."

"pendek kata...KNOW ur PARTNER..so dat ur PARTNER gets 2 KNOW u.." [ en zali ,muar ]


"i give my oppinion lak...terasa panas and hangat gak dlm topic ni...hanya sbgi tatapan n pengajaran...it happens bila sesuatu perkara terjadi dtgnya dr lahiriah seseorg meletakkan hoping yg tinggi kat pasangan tersebut...ia jg berdasarkan di awal perhubungan...mula2 pijak semut pun tk mati, sume manis and indah, ingat sentiasa each other then pertghan hubungan ia menjd hambar.....sume mula tk kena....mulalah aper sj yg dilakukan oleh wanita tersebut tk btul...mula2 mengongkong, tgh lak tk kongkong sgt....di situ menunjukkan comfort and caring pun mula berkrgan....ckp sayang tu sentiaa tp tahap kasih tu tak tau lak sejauh mana.....masa awal hubungan...bz tu tk muncul langsung sebagai alasan...bila dh di tgh jln, mulalah manjang bz....***** tul...bz dia jer yg dia tau, .....then bila comfort and caring tu mula kurang....ternyata dr situ sj, wanita akan rs psgannya mula tdk mau ltkkan commitment and mula meletakkan 'tembok berlin' antara mereka...dr situ timbullah kekecewaan...kecewa dgn percintaan and lifenya jg terasa hambar...." [ sherina,damansara ]


"Pada aku antara sebab pompuan dikecewakan ialah . .bf,husband,scandal dah dapat calon baru.
Lagi satu ialah kerana pompuan ni kadang ngada ngada banyak cengkadak . .kita dok layan dia bagai PUTRI RAJA . .tapi dia still wat perangai . .lelaki mana tak hangin ???? dari aku disakiti oleh sidia baik dia aku kecewakan . . .ha hambik kau.
Aku kalau dapat yg lagu ni. . .tak lama le tu." [ abg din,kajang ]


"beb... Permulaan percintaan sumenya indah..tak kan ada cacat celanya.. maklumlah hati tgh berkobar-kobar nak tau isi hati pasangan masing2.. masa ni kalau kentut pun tak kisah... kiuttt pulak katanya kalu terkentut...hik hik... dalam masa fasa pertama percintaan (3 month i guess) kalau terlambat berjam2 pun tak kisah... lepas 3 month everything akan bertukar... sume jadi tak kena, time tu mula la cakap bz lah..apa lah... kalau dulu bz macam mana pun mesti tya kabar, sms tu sudah pasti ada la kan kan.. "

"hmm.. ntahlah beb.. kalau ikut kan hati masa bercinta ni mati.. apa yang leh aku cakap.. take one step behind when come to love.. style aku senang jek.. kalau sayang bilang sayang kalu benci bilang benci.. tak payah nak terhegeh2 lagik.. tapi tulah bila emosi dah menguasai jiwa, akal jadi pendek nafsu jadi turutan... aku pun pernah rasa sakitnya.. so aku paham sesangat.... " [ tak dikenali, kajang ]

"Dizaman yang serba moden ini dimana persamaan gender hampir setara, sudah tiada lagi istilah perempuan sering dikecewakan. Lelaki juga sering menjadi mangsa. Cuma dek kerana sifat semulajadi wanita yang lembut dan hatinya yang sensitif, perasaan kecewa itu lebih dirasai dan memberi impak. Tapi jangan lak ingat lelaki tak sensitif. Bak kata orang, mereka malu untuk menunjukkan emosi. Ego sebagai seorang lelaki sedikit sebanyak dapat merawat hati yang sedang sarat terluka kachiwa. Namun jauh disudut hati, mereka sebenarnya sedang tersiksa menanggung derita (perghhh). Buktinya banyak lagu-lagu putus cinta telah dikarang dan digubah oleh kaum lelaki. Ini membuktikan, mereka juga sering dikecewakan. Lagu-lagu klasik seperti Sampai Hati, Rimba Cintaku, Love Hurts, All Out Of Love, Kau Kejam Milah, Sumpah Aku Menyampah, dan banyak lagi membuktikan fakta ini.

Kalau dizaman dolu, istilah sering dikecewakan ini selalunya merujuk kepada kes-kes Tipah Tertipu. Habis madu sepah dibuang. Namun kini itu semua sudah tidak menjadi hal. Perasaan 'alamak...aku ni dah ditebok tupai la...' bila sesuatu perpisahan itu terjadi, tidak lagi menjadi sesuatu yang membebankan. Malahan lelaki lak yang lebih terasa bahang dikecewakan wanita kerana hilang sumber atau tempat untuk melampiaskan napsu....kekekeke. Dalam cinta, kita pasti akan menempoh kekecewaan. Kita belajar dari kekecewaan lalu & akan menjadi individu yang lebih matang & kuat semangat. Anggaplah kekecewaan itu sebagai salah satu lesson in life atau asam garam kehidupan. Sebenarnya pengalaman dikecewakan ini adalah satu asset yang penting dalam hidup kita. Ianya akan tersemat didalam memori kita sepanjang idop...." [ abg long, puchong ]

"KECEWA....da sebati rsnya dlm kamus idup....
sampaikan kdg2 malaz nak pikir....pompuan...xdapat apa yg di inginkn..."

"Bkn setakat kecewa...suma ada....
Terutama sekali..dlm bab kasih sayang....
Kita tau pe yang kita inginkan...tp langit xslalunya cerah..."

"Terutama...bila d permainkan...sayang utk menyakiti hati insan lain...
Lbh2 lg insan terdekat..terapat..tersayang n seangkatan dgnnya lah....
Akhirnya..mkn diri..."

"Satu cara untuk buang jauh2 rasa kecewa tu...
Kita muhasabah diri...kita kurang atau lebih...
Xpenting...yg pentingnya kita cuba bfikiran positif...
Mungkin sekarang saat kita kecewa...tp...
D satu saat pasti ada memori indah...
Yang membuang jauh rasa kecewa d hati.... " [ anggerik desa, shah alam ]

Semua diatas adalah respon dari sebahagian dari pembaca topik ni, fikir-fikirkanlah dan berilah komen anda berhubung perkara ini. Terima Kasih

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen. Saya amat menghargainya.

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Please note, Some writing and writer in this blog is the result of individual thought.The writers are free to write and give an opinion on an issue raised in accordance with the title of this blog (Seng Wani) which means "The Brave".Thank You and Best Regards