Pages

 

Friday, June 4, 2010

Baru seminggu duit gaji habis

0 comments
SAYA adalah bekas pelajar IPTA berumur awal 20-an yang baru mendapat pekerjaan di syarikat swasta. Dr, saya kini bingung memikirkan masalah kewangan yang selalu tidak mencukupi.

Baru saja mencecah seminggu, duit gaji saya sudah habis. Dr, apakah cara yang harus saya lakukan untuk menstabilkan kewangan saya? Tambahan pula saya sudah memakai kereta. Saya berharap Dr dapat membantu saya dalam hal ini.Risau
Kuala Lumpur


Sememangnya, setiap individu perlukan kedudukan kewangan yang selesa kerana kegagalan merancang pengurusan kewangan dengan baik boleh menyebabkannya mengalami tekanan emosi.


Bagi mengatasi masalah kewangan, adik perlu ada satu sistem perancangan serta pengurusan yang berkesan agar perbelanjaan kewangan dapat diuruskan dengan baik.


Natijahnya, sebanyak mana pendapatan bulanan seseorang pun, jika perancangan dan pengurusan kewangan tidak dibuat secara sistematik, individu akan dapati kedudukan kewangannya sentiasa tidak mencukupi. Akan berlaku banyak perkara-perkara seperti hutang lapuk dan pembaziran. Wang pula selalu tidak mencukupi.


Adik perlu rancang dengan teliti apa yang ingin dibeli dan berbelanja secara bersederhana. Catat perbelanjaan harian di dalam buku supaya adik dapat mengetahui aliran wang masuk dan keluar. Pengurusan kewangan yang baik memerlukan disiplin yang tinggi.

sumber :MO
Dr Sapora Sipon
Pakar Kaunseling Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen. Saya amat menghargainya.

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Please note, Some writing and writer in this blog is the result of individual thought.The writers are free to write and give an opinion on an issue raised in accordance with the title of this blog (Seng Wani) which means "The Brave".Thank You and Best Regards